Vuokatti

Urheilua ja vapaa-aikaa

Vuokatin kylän löydät Vuokatin vaaran juuresta. Vuokatin alue on suosittua loma-asuntoaluetta johtuen alueen rikkaasta palvelu- ja harrastetarjonnasta, upeasta vaaramaisemasta sekä järvenrantatonteista. Uimaan pääset pulahtamaan esimerkiksi Katinkullan hiekkarannalta, joka houkuttelee upealla vaaranäkymällä. Kylällä paikallisten ja turistien seasta löydät myös maajoukkueita treenaamassa rullasuksilla tai hiihtämässä hiihtoputkessa. Vuokatin alue on Sotkamon urheilulukion oppilaiden harjoittelukeskus, unohtamatta maailmanlaajuisesti saapuvia urheilijoita. Uudistunut Vuokatti Areena tarjoaa unelmatilat jääkiekkoilijoille ja tapahtumille.  Vuokatin ala-aste sijaitsee vaaran juurella ja Tenetin ylä-aste Tenetinvirran varrella. Koulujen ympäriltä löydät frisbeegolfradat sekä lähiliikunta-alueet. Kaikkien koulujen tiloissa järjestetään eri seurojen harjoituksia ja kansalaisopiston toimintaa. Tenetin virralta löydät hienon reitistön vaikka kajakilla tutustuen, virralle on myös rakennettu uusi laituri uimareita ja veneilijöitä palvelemaan.

Vuokatin ympäristö on syntynyt urheilun ympärille. Esimerkiksi ensimmäinen hyppyrimäki on rakennettu suojeluskunnan talkootyönä vuonna 1934 ollen silloin Suomen suurimpia. Alueen matkailu on noussut 1950-luvulta lähtien ja kasvaa edelleen. Alueella on säilytetty kulttuurihistoriallisesti tärkeitä kohteita ja Vuokattia on kehitetty luonnonkauneutta ja historiaa kunnioittaen. Vuokatin rautatieasema on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi kulttuurihistorialliseksi alueeksi. Tällä hetkellä rautatieaseman arvoa ylläpitää Vohvelikahvila. Vuokatinvaara on vertaansa vailla ja laskettelurinteiden lisäksi vaaralla sijaitsee vaellus– ja hiihtoreittejä lukematon määrä. Alueen korkein vaara on Porttivaara, joka on 345 metriä merenpinnan yläpuolella. Alueella sijaitsee myös lukuisia kalastukseen sopivia järviä, joista saat lisätietoa Kalalla Kainuussa -sivustolta.

Vuokatin ympärivuotinen harrastetarjonta on vertaansa vailla. Monipuolisesta palvelutarjonnasta löydät lisätietoa vuokatti.fi-sivustolta.  Rakennuskanta on Vuokatin alueella tuoretta ja tontteja kaavoitetaan koko ajan lisää lähialueelle, jos kaipaat sykettä elämään Vuokatti on sinun paikkasi! Sotkamon kirkonkylän ja Vuokatin välisestä julkisesta liikenteestä huolehtii paikallisbussi SotKatti.

”Joku huvittava tappaus on kansan suussa säelynnä, kuten se tervansoutajan kivelle soutu Tenetin virrassa. – Iltayöstä oli vene vastavirtaan soutaessa tarttunna kiviin kiinni, sumuisen yön oli siinä samassa paekassa Kuhmon ukko soutoo lirkutellu ja aamulla kun päevä oli alakanut valeta ja auringon alakaessa taivaan rannalta pilikistellä, tuumasi ukko väsyneenä: “ Hoh, hoe, aurinkoki jo noussoo eikä vielä Hokkilookaan näy. “ – Hokkilan talo on Tenetinvirran varrella.” Emil Karjalaisen tarinoita

​Sotkamon keskustaan 10 min

Kajaani 25 min

Näkymä Vuokatinvaaralta. Vuokatin vaaramaisemaa

Tenetinvirran laituri

Tenetinvirran näkymää