Rakennuslupa (MRL 125 §)
Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta kun työt on aloitettu kolmen vuoden kuluessa luvan myöntämispäivästä.
Toimenpidelupa (MRL 126 §, Rakennusjärjestys 2.2 ja 2.3)
Toimenpidelupa on voimassa kolme vuotta luvan myöntämispäivästä.
Maisematyölupa
Maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman lupaa (toimenpiderajoitus):
Lupaa ei tarvita yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten taikka myönnetyn rakennus- tai toimenpideluvan mukaisten töiden suorittamiseen eikä vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin.
Lupa ei ole myöskään tarpeen, jos toimenpide perustuu yleisistä teistä annetun lain mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan.
Maisematyöluvan ratkaisee rakennustarkastaja Vesa Hakkarainen, puh. 044 750 2142.
Purkamislupa / Purkamisilmoitus (MRL 127 §)
Purkamislupa tarvitaan rakennuksen tai sen osan purkamiseen asemakaava-alueella tai alueella, jolla on voimassa MRL 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi. Lupa on myös tarpeen, jos yleiskaavassa niin määrätään.
Lupaa ei tarvita, jos voimassa oleva rakennuslupa tai hyväksytty katu-/ tiesuunnitelma edellyttävät rakennuksen purkamista. Lupaa ei myöskään tarvita talousrakennuksen ja muun vähäisen rakennuksen purkamiseen, poikkeuksena historiallisesti tai rakennustaiteellisesti merkittävät rakennukset tai niiden osat.
Rakennuksen purkamisesta on aina, jollei purkamiseen tarvita lupaa, kirjallisesti ilmoitettava rakennusvalvontaviranomaiselle 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä (purkamisilmoitus).
Poikkeamislupa
Erityisestä syystä voidaan myöntää poikkeus maankäyttö- ja rakennuslain säännöksistä sekä rakennusjärjestyksen ja eri kaavojen määräyksistä. Poikkeamisluvan käsittelee Sotkamon ympäristö- ja tekninen lautakunta.
Suunnittelutarvealue ja suunnittelutarveratkaisu
Suunnittelutarvealueella tarkoitetaan aluetta, jonka käyttöön liittyvien tarpeiden tyydyttämiseksi on syytä ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamiseen taikka vapaa-alueiden järjestämiseen.
Suunnittelutarvealueeseen sisältyy näin ollen suoraan lain nojalla alueita, jotka vastaavat aikaisemman rakennuslain taaja-asutuskäsitettä. Erona aikaisempaan taaja-asutukseen on, että enää ei välttämättä edellytetä asutuksen yhtenäisyyttä.
Suunnittelutarvealueen avulla halutaan estää se, että alue yksittäisten rakennushankkeiden seurauksena muuttuisi suunnittelun kannalta vaihtoehdottomaksi alueeksi.
Suunnittelutarve voi perustua myös alueen erityisiin maisemallisiin tai rakennuskulttuurin arvoihin. Sotkamossa on rakentamispaineita osalle haja-alueille, joissa suunnittelutarvealueen määrittämistä tulee pohtia myös maanomistajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.
Sotkamon kunnan rakennusjärjestyksen liitteessä 2 on määrätty asemakaava-alueiden lievealueet suunnittelutarvealueiksi. Muilla alueilla suunnittelutarve määräytyy suoraan lain tai yleiskaavoitustilanteen perusteella.
Suunnittelutarveratkaisu tehdään erillisessä menettelyssä. Suunnittelutarveratkaisun edellytysten harkinta on oikeusharkintaa. Jos edellytyksiä ei ole, lupaa ei voida myöntää. Toisaalta jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät, lupa on myönnettävä.
Myönteinen suunnittelutarveratkaisu edellyttää, että rakentaminen: (MRL 17 §)
Tarvittavat hakemusasiakirjat ovat samat kuin poikkeamisluvassa.
Suunnittelutarveratkaisusta päättää ympäristö- ja tekninen lautakunta.
Lisätietoja poikkeamismenettelystä ja suunnittelutarveratkaisusta antaa kaavoittaja Juha Kaaresvirta puh. 044 750 2144 tai rakennustarkastaja Vesa Hakkarainen puh. 044 750 2142.
Lupa-ajan jatkaminen
MRL 143 §:n mukaisesti, mikäli oikeudelliset edellytykset rakentamiseen tai muuhun toimenpiteeseen ovat edelleen voimassa, luvan voimassaoloaikaa voidaan jatkaa työn aloittamista varten enintään kahdella vuodella ja työn loppuunsaattamista varten enintään kolmella vuodella.