Hiukan valot

Kirkonkylä – Sotkamon kirkonkylä on lähikylien sydän

​Kirkonkylältä löydät kaikki palvelut kävelymatkan päästä. Palveluiden saavutettavuus on vaivatonta ja niitä on runsaasti tarjolla. Sotkamon Kirkonkylän kyläyhdistys on perustettu kylälle auttamaan kivijalkayritysten säilymistä katukuvassa ja tuottamaan kylälle haluttuja tapahtumia sekä lisäämään viihtyvyyttä koko-aikaisille ja osa-aikaisille sotkamolaisille. Yhdistyksen yksi tavoite on myös tuoda ikäihmiset ja lapsiperheet yhteen Sotkamossa, yhdistämällä uusia perheitä saadaan aikaan ainutlaatuisia muistoja ja tukiverkostoa. Lisätietoa kylätoiminnasta saat Sotkamon kirkonkylän kyläyhdistykseltä.  

Kylän keskustasta pääset kävellen luonnonrauhaan esimerkiksi Pöllyvaaran lenkille ja Hiukkaan. Hiukan upeat hiekkarannat kutsuvat rauhoittumaan kiireisen arjen keskellä – kesähelteellä rannan vesistössä arkajalkakin uskaltautuu pulahtamaan! Kävely- ja polkupyöräreittien varrelta löydät upeita luonnon muokkaamia taideteoksia, mm. kirkon vieressä jylhän männyn ja Hiukan upeat hiekkaharjut.

Samalla lenkillä voit kiertää kolmen eri järven kautta, jolloin esille nousee veden voimakas vaikutus kylän kauneuteen. Samat reitistöt löydät talvella suksilla. Latureitistöt vievät Vuokattiin saakka. Matkatessa Ylikylälle päin pääset vesistön sydänpaikalle, eli Salmelan koulun kaarisillalle. Sillalta voit bongata hyvän mato-onkipaikan tai veneillä Eskonsaareen makkaranpaistoon. Talvella saareen vie latureitistö ja nuotion lomassa voi laskea vaikka mäkeä! Kyläkouluna toimii Salmelan koulu, jonka ympäristöstä löydät luistelu- ja pallopelimahdollisuudet hienoa frisbeegolf-rataa unohtamatta. Luontoharrastuksista sienestys ja marjastus on suosituimpia lähimetsissä syysaikaan.  

Kylälle on helpot kulkuyhteydet myös vesistöä pitkin aivan keskustaan saakka mm. Kajaanista ja Kuhmosta. Kauniista venesatamasta lähtevät liikkeelle kajakit kuin isommatkin veneet. Marjex Stadionilla pääset kulttuurin sykkeeseen eri tapahtumissa ja pesäpallon huumaan seuratessasi Sotkamon Jymyn kotiotteluita. Uimapaikkoja löydät kesällä kultahiekkaisen Hiukan lisäksi joka kulmalta, ja talvella rohkeimmille on tarjolla avantopaikka terveyskeskuksen rannassa. Kirkonkylän kivijalkakaupat Keskuskadun ympärillä ovat kylän sydän. Toripäivät ja erilaiset tapahtumat luovat vireyttä keskustaan.  

Kulttuuria janoaville keskustasta löytyy Aatoksen pappila jossa järjestetään erilaisia taidenäyttelyitä. Havukka-ahon ajattelija -patsaan luona on hyvä pysähtyä miettimään maailman menoa ja hämärän tullen ihailla Hiukan harjujen upeaa väriloistoa. Huovishuone johdattelee sinut kirjailijan elinympäristöön. Historian havinaa löytyy kirkon läheisyydestä museo makasiineista sekä kauniilta hautausmaalta. 

Kylän keskustasta löydät perusterveydenhuoltopalvelut sekä kansainvälisen urheilulukion ja kattavan kirjaston. Kunta on panostanut toimiviin kulkuyhteyksiin palveluiden välillä paikallisella SotKatti-bussilla, jolla pääset kulkemaan vaivattomasti Sotkamon ja Vuokatin väliä. Vuokatin palveluista kerrotaan kattavasti Vuokatti.fi-sivustolta​.

”Siihen aekkaan (1900-luvun alussa) eivät tavaravalikoimat olleet hyvin monipuolisia: jauhoja, suollookahvettasokuria, rusinoita, Venäjän lehtiä ja mahorkkatupakkia. Kaoppiailla oli apunaan puukhollari, joka hoeteli ja järjesteli vähät varastot. Niinpä kauppias Iivana aamusella ennen puojin aokasua kyseli puukhollarilta, että “onko kaek kunnossa, onko pantu kiviä kahveen, onko rusinat kasteltu, onko kustu tupakkaan? “ Puukhollari myönteli et kaekki on kuten ollah opetettu. Tämän kuultuaan Iivana sanoi: A-vot, sitten voimme käyväh rukkoukseen. – Kun oli Jumalan kuvan eessä pietty rukous ristinmerkkeineen, oltiin valamiit aokasemaan puoti.”  Emil Karjalaisen muistelmot.

Kirkonkylä yläilmoista.
Kirkonkylä yläilmoista.
Venesataman kajakkilaituri.
Venesataman kajakkilaituri
Hiukka.
Hiukka
Hiukanharjut
Hiukanharjut
​Havukka ahon-ajattelija patsas.
​Havukka-ahon -ajattelija patsas