Sotkamon kunnanvaltuusto hyväksyi Kestävä kuntatalous -ohjelman
Sotkamon kunnanvaltuusto hyväksyi 26. marraskuuta 2024 Kestävä kuntatalous -ohjelman, jonka tavoitteena on parantaa kunnan taloutta 10 miljoonalla eurolla vuoteen 2027 mennessä. Ohjelma sisältää toimenpiteitä, jotka vaikuttavat muun muassa palvelurakenteeseen, kunnan kiinteistöjen käyttöön ja resurssitehokkuuteen. Lisäksi tulevien vuosien tulokehitystä tukevat kaivosvero sekä valtionosuuksien ja verotulojen odotettu kasvu.
Tavoitteen saavuttaminen nojaa sekä talouden sopeuttamistoimiin että odotettuun tulokehitykseen. Ohjelmassa korostetaan kasvavien valtionosuuksien ja verotulojen merkitystä sekä vuonna 2025 voimaan astuvan kaivosveron roolia kunnan taloudessa.
Kunnanjohtaja Kilpeläinen korostaa ohjelman merkitystä pitkän aikavälin suunnittelussa:
“Vaikka ohjelma tuo vakautta talouteen, on kuntatalouden pitkän tähtäimen tasapainotustyö vasta alussa. Meno- ja tulorakenteen arviointi ja kokonaismuutos eivät kuitenkaan yksinään riitä tulevaisuudessa, ja talouteen liittyviä tarkasteluja, erityisesti palveluverkkoon liittyen, on tarkennettava tulevina vuosina. Valtionosuus uudistus toteutuu tämän hetken tiedon mukaan vuonna 2027, tuo tämä vielä mahdollisesti isojakin muutoksia kuntien tulopohjaan.”
Sivistyksen toimialalla säästöjä haetaan seuraavasti:
- Henkilöstömitoitukset ja henkilöstöresurssien kohdentaminen (mm. perusopetuksen tuntikehyksen pienentäminen ja lisätuntien kohdentaminen, kansalaisopiston tuntimäärän pienentäminen)
- Myyntipalvelumaksujen tarkistus ja myyntipalveluiden edistäminen (mm. kansalaisopiston kurssimaksujen nosto ja myyntipalvelun edistäminen, kulttuurin maksullisen toiminnan lisääminen, liikuntapalveluissa tila- ja olosuhdevuokrat)
- Luopuminen tarpeettomaksi jääneistä vuokrakiinteistöistä (lukion väistötilat)
- Digitaaliset, kestävää kehitystä sekä yhteistyötä edistävien toimintamallien lisääminen (esim. hankinnat, kierrätys, ohjelmistot ja sähköiset alustat, kansalaisopiston yhteistyö muiden kanssa)
- Hankintakulujen tarkastelu ja vähentäminen (mm. kulttuuri- ja liikuntatapahtumat, musiikkiopiston tuntimäärät)
- Kehittämistyön vahvistaminen (mm. liikunta- ja kulttuuripalvelut)
Ympäristö- ja tekninen toimialalla tavoitellaan säästöjä seuraavilla toimenpiteillä:
- Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian hyödyntäminen kunnan kiinteistöissä (VuokattiAreena ja Jäteveden puhdistamo)
- Korjausvelkaisten rakennusten purkaminen ja tarpeettomaksi käyneiden rakennusten vuokraaminen tai myynti (vanha kirjasto, Vuokatin kivikoulu, Leivolan E-talo, Asema 13 ja Asuintalo 1 -kiinteistöt, Opetus- ja käsityökeskus)
- Henkilöstöresurssien tarkastelu ja kohdentaminen
- Taksojen tarkastaminen (mm. vesihuoltolaitos, kiinteistöpalvelut)
- Yhteistyötä edistävien toimintamallien lisääminen ja kuntayhteistyö (esim. rakennus- ja ympäristövalvonta)
- Kustannus- ja resurssitehokas toiminnan suunnittelu (mm. alakoulujen hedelmävälipaloihin siirtyminen, vapaaehtoisen reittimaksun uudistaminen, yksityistiet)
Hallinnon toimialalla tavoitellaan säästöjä seuraavilla toimenpiteillä:
- Jaostojen lukumäärän tarkistaminen/yhdistäminen
- Ei-lakisääteisten avustusten pienentäminen (yrityspalvelusetelin, lomitusavustusten, maaseutupalvelujen avustusten pienentäminen)
- Toimintakeskuksen toiminnan lakkauttaminen ja hävikkiruoan lakkauttaminen tai toiminnan siirtäminen ulkopuoliselle toimijalle
- Henkilöstöresurssien tarkastelu sekä kustannus- ja resurssitehokas toiminnan suunnittelu (mm. palkkatukityön lakkauttaminen, Vuokatin matkailukeskuksen rahoituksen pienentäminen, yhteistyösopimukset)
Kestävä kuntatalous -ohjelman toimenpiteillä tavoitellaan yhteensä noin 2,6 miljoonan euron säästöjä suunnittelukaudella 2025–2027.
Kestävän kuntatalous -ohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja Jouko Korhonen painottaa taloudenseurannan merkitystä:
“Ohjelman kireästä aikataulusta huolimatta on saavutettu tavoitteiden mukainen ohjelma tuleville vuosille, jossa seurannan merkitys kasvaa. On tärkeää, että kunnan lakisääteiset palvelut turvataan siitä huolimatta, että taloudelliset resurssit ovat tiukat. Olemme nyt Kestävä -kuntatalous -ohjelmalla linjanneet toimet, joilla pystymme vastaamaan talouden tuomiin reunaehtoihin. Työ talouden tasapainottamiseksi jatkuu tulevina vuosina.”
Kestävä kuntatalous -ohjelma toimii pohjana kunnan tuleville päätöksille, ja sen linjaukset huomioidaan joulukuussa hyväksyttävässä talousarviossa.