Kirjastossa käytettävissä olevat laitteet ja WLAN

Internet

Kirjastossa on viisi Internet-tietokonetta asiakkaiden  käyttöön. Neljää koneista voi käyttää ilman ajanvarausta puoli tuntia ja näiltä koneilta on tulostusmahdollisuus. Mustavalkoinen tuloste maksaa 0,50 €/arkki ja värituloste 1€/arkki. Tulosteet on mahdollista saada A4- tai A3-koossa.

Yhtä konetta voi käyttää tunnin ajan ja sen voi varata etukäteen. Tältäkin koneelta on tulostusmahdollisuus (A4, mustavalkoinen). Tulostus maksaa 0,50 €/arkki tai 2 €/tulostuskerta omille papereille tulostettuna.

Tunnin koneen ajanvaraus numerosta 044 750 2404.

WLAN

Kirjaston tiloissa voi käyttää langatonta lähiverkkoa (WLAN).
Verkon nimi: kirjasto_vierailija.
Salasana: Vierailija

Sotkamon kirjasto ei vastaa verkon toimivuudesta tai tietoturvasta asiakkaiden tietokoneilla.

Käytön edelletyksenä on, että asiakkaan tietokoneessa on langaton verkkokortti. Kirjaston WLAN versio on 802.11g.

Verkkoyhteyden muodostamisen perusohje on seuraava:
1. Asetetaan langattoman verkkokortin TCP/IP ominaisuuksista DHCP -asetukset päälle (IP- ja DNS -osoitteet haetaan automaattisesti).
2. Kytkeydytään langattomien verkkojen verkkoluettelosta kirjasto_vierailija verkkoon.

Tekstinkäsittely

Kirjastossa on käytettävissä tekstinkäsittelyyn tarkoitettu tietokone. Koneelta voi myös tulostaa. Tulostus maksaa 0,50 €/arkki tai 2 €/tulostuskerta omille papereille tulostettuna.

Skanneri

Tekstinkäsittelykoneen yhteydessä on skanneri, jolla voi skannata mm. kuvia, dioja ja asiakirjoja. Skannatut asiakirjat tallentuvat asiakkaan omalle USB-muistitikulle. Skannerin käyttö on maksutonta. Jos haluaa paperitulosteita, tulostus maksaa 0,50 €/arkki tai 2 €/tulostuskerta omille papereille tulostettuna.

Mikrofilmin- ja mikrokortinlukulaite

Kirjastossa on mikrofilmin- ja mikrokortinlukulaite, jolta on mahdollista tulostaa. Tulostus maksaa 0,50 €/arkki tai 2 € tulostuskerta omille papereille tulostettuna. Lisäksi skannattuja asiakirjoja voi tallentaa USB-muistitikulle. Tarvittaessa laitteelle voi varata ajan etukäteen.

Digitointilaite

Digitointilaitteen avulla asiakkaat voivat muuntaa omat kopiosuojaamattomat vhs-kasettinsa dvd-muotoon. Asiakkaan tulee varata muuntamiseen omat dvd-levyt sekä riittävästi aikaa, koska muuntaminen vie yhtä kauan kuin nauhoitteen kesto. Kirjastolla on käytettävissä myös VHS-C/VHS -adapteri. Digitointilaite ja sen ajanvaraus on musiikkiosastolla.

Kopiokone

Kirjastossa on kopiokone asiakkaiden käytettävissä. Mustavalkoinen A4- tai A3-kopio maksaa 0,50 €/kpl. Värikopio 1€/kpl.

Musiikinkuuntelu

Kirjastossa on äänitteiden kuuntelumahdollisuus.