Kirjastokortti ojennetaan kirjaston työntekijälle.

Lainaaminen ja laina-ajat

Kirjastoa voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat kirjaston käyttösääntöjä. Lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti, jonka saa todistamalla henkilöllisyytensä. Kirjastokortti oikeuttaa lainaamaan pääkirjastossa ja kirjastoautossa. Alle 15-vuotiailta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus.

Laina-ajat

  • Kirjat, äänikirjat, nuotit, CD-levyt, moniviestimet ja kartat 28 vrk
  • Kirjat, joihin on vähintään neljä varausta 14 vrk
  • Aikakauslehdet 14 vrk
  • DVD-levyt, Blu-ray-levyt ja digitaaliset pelit 14 vrk
  • Kirjastoauton laina-ajat määräytyvät reitin mukaan.
  • Laina-aika päättyy eräpäivänä klo 23.59.

Lainamäärärajoitukset

  • Konsolipelit 5 kpl
  • Blu-ray-levyt 10 kpl
  • DVD-levyt 20 kpl
  • E-aineistojen lainamäärärajoitukset löytyvät eKirjaston ohjesivuilta.

Lainaajatietojen muuttaminen

Osoitteen ja nimen muutokset tulee ilmoittaa kirjastolle. Osoitteenmuutokset voi ilmoittaa verkkokirjastossa, sähköpostitse, puhelimitse tai asioimalla kirjastossa.

Kortin kuolettaminen

Kirjastokortin katoamisesta on välittömästi ilmoitettava kirjastoon tai kirjastoautoon. Ilmoituksen voi tehdä myös puhelimitse. Ilmoituksen jälkeen kortti kuoletetaan.  Kadonneen kortin tilalle annettu uusi kortti maksaa 2 €.

PIN-koodi

Omien tietojen katseluun, lainojen uusimiseen  ja varausten tekoon asiakaspäätteellä ja verkkokirjastossa tarvitaan kirjastokortissa näkyvän asiakastunnuksen lisäksi nelinumeroinen PIN-koodi. PIN-koodi annetaan henkilökohtaisesti kirjastossa, sitä ei saa puhelimitse tai sähköpostitse.

Mobiilikortti

Mobiilikortin saa käyttöön, kun kirjautuu älypuhelimella verkkokirjastoon ja valitsee valikosta kohdan Kirjastokortit. Kirjasto hyväksyy ainoastaan verkkokirjastosta löytyvän mobiilikortin. Mobiilikortilla voi lainata kirjaston asiakaspalvelupisteissä ja automaateilla.

Aineiston varaaminen

Hyllyssä tai  lainassa olevaa aineistoa voi varata. Aineistoa voi varata joko paikanpäällä kirjastossa, verkkokirjastossa tai puhelimitse. Verkkokirjastoa varten tarvitset kirjastokortin numeron sekä kirjastosta henkilökohtaisesti annettavan nelinumeroisen PIN-koodin. Saapuneesta varauksesta ilmoitetaan joko tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä.

Lainojen uusiminen

Lainassa olevan aineiston voi uusia, jos siitä ei ole varauksia. Lainoja voi uusia enintään viisi kertaa peräkkäin. Tämänkin jälkeen aineiston voi lainata uudelleen, mutta ne on ensin käytettävä kirjastossa palautettavana, jonka jälkeen ne voi lainata halutessaan uudelleen.

Lainan voi uusia kirjastossa ja kirjastoautossa asioidessaan, verkkokirjastossa tai puhelimitse. Verkkokirjastoa varten tarvitset kirjastokortin numeron sekä kirjastosta henkilökohtaisesti annettavan nelinumeroisen pin-koodin. Myös puhelimessa asioimista helpottaa, jos varaat viereesi kirjastokortin numeron.

Eräpäivämuistutus

Lainojen lähestyvästä eräpäivästä on mahdollista saada sähköpostiin maksuton eräpäivämuistutus. Tämän palvelun käyttöön ottamiseksi kirjastoon tulee ilmoittaa voimassaoleva sähköpostiosoite. Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu. Kirjasto ei ole vastuussa muistutusten perillemenosta.

Lainojen palauttaminen

Lainat voi palauttaa kirjaston aukioloaikoina kirjaston asiakaspalvelutiskille. Pääkirjastosta lainatun aineiston voi palauttaa myös kirjastoautoon ja päinvastoin. Pääkirjastossa on käytössä palautusluukku kirjaston ollessa kiinni. Se sijaitsee kunnanviraston puoleisessa ovessa. Erityisesti DVD-levyjä ja CD-levyjä palauttaessa on syytä olla varovainen, ettei aineisto rikkoutuisi. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla.

Lainahistoria

Lainahistorian saa aktivoitua verkkokirjaston valikosta Omat tiedot. Otsikon Kirjaston ylläpitämät henkilötiedot alta löytyy kohta Lainahistorian säilytys. Valitse ”Aina”. Lainahistoria alkaa kertyä aktivointipäivästä eteenpäin. Pääset tarkastelemaan lainahistoriaa valikon kohdasta Lainahistoria. Historia on henkilökohtainen ja vain sinä voit nähdä sen verkkokirjastossa. Lainahistoriasta ei voi poistaa yksittäisiä teoksia, mutta voit lopettaa historian tallennuksen ottamalla asetuksen pois päältä Omat tiedot -sivulla. Tällöin koko siihen asti tallennettu lainahistoria poistetaan, eikä sitä voi enää palauttaa.