kuvituskuva

Hulevesien hallintaa yhteistyössä kunnan, ELY-keskusten ja kiinteistönomistajien kanssa

Sotkamon kunta aloittaa suunnittelutyön yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskusten kanssa, minkä tavoitteena on parantaa hulevesien hallintaa Sotkamon taajamassa. Aiemman hulevesiselvityksen pohjalta pyritään löytämään ratkaisuja poikkeuksellisten sademäärien hallitsemiseksi ja tulvien aiheuttamien vahinkojen ehkäisemiseksi.

Kunta tarjoaa myös kiinteistönomistajille käytännön vinkkejä ja ohjeita, joilla he voivat omalta osaltaan parantaa kiinteistön hulevesiin liittyviä riskejä.

Käynnistyvä suunnittelu tehdään yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksien kanssa, koska Kainuuntien hulevesiverkosto kuuluu Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja muu katuverkosto Sotkamon kunnan vastuualueelle. Sotkamon kunta on teettänyt vuonna 2022 ns. hulevesiselvityksen, joka toimii hyvänä pohjatietona suunnittelulle.

Sotkamon ydinkeskustaa ovat koetelleet viime vuosien aikana poikkeukselliset rankkasateet, joista vaikeimmat ovat olleet kesällä 2021 ja kuluvan vuoden kesäkuussa sattuneet sateet. Näissä sateissa vesimäärät ovat olleet niin poikkeuksellisia, että hulevesijärjestelmien kapasiteetti ei ole riittänyt tulvien käsittelemiseen. Vaikka hulevesijärjestelmiä kehitetään ja parannetaan, ääri-ilmiöiden runsaisiin sateisiin voi edelleen olla vaikeaa löytää ratkaisuja. Tällöin korostuu kiinteistöillä tehtävät omat varautumistoimet, joilla pyritään estämään vahinkojen syntymisiä esimerkiksi piha-alueen tulviessa.

Sotkamon kunnan tekniset palvelut ovat vierailleet pyynnöstä useilla kiinteistöillä isännöitsijöiden ja hallituksen jäsenten kanssa. Vierailut ovat olleet varsin antoisia, ja hyvähenkisten keskustelujen kautta on yhdessä löydetty lukuisia toimenpiteitä, joilla kiinteistön omaa varautumista voidaan parantaa. Monet toimenpideajatuksista ovat lisäksi olleet myös kustannuksiltaan varsin maltillisia ja taloyhtiölle näin ollen varsin realistisia toteuttaa. Sotkamon kunnan teknisten palvelujen osalta vierailut ovat maksuttomia.

Muistilista kiinteistöille

Ohessa on muistilista kiinteistöjen varautumiseen piha-alueen tulvimista tai viemäreiden kautta tapahtuvaa tulvimisriskiä varten.

  • Mikäli kiinteistöllä on maanalainen kellari Sotkamon taajama-alueella, varmista padotuskorkeus Sotkamon kunnan vesilaitokselta. Mikäli vaadittu padotuskorkeus ei täyty, on kiinteistön omistajan velvollisuus suojata kiinteistö esimerkiksi pumppaamolla.
  • Pääseekö piha-alueen tulviessa hulevedet kellaritiloihin esim. luiskien, portaiden tai ikkunoiden kautta? Portaiden ja luiskien osalta voi olla helppo rakentaa padotusrakennetta niin, että vesi ei suoraan pääsee kellaritiloihin. Onko ikkunoita mahdollista poistaa käytöstä ja sulkea tiiviillä rakenteella, jos riski tulvimiseen on niiden kautta?
  • Kellarillisissa tiloissa suositellaan, että kosteudelle alttiita tavaroita ei säilytetä lattialla.
  • Onko piha-alueen kaadot rakennuksen päin? Olisiko mahdollista muotoilla pihaa niin, että hulevesi ei virtaa rakennukseen päin vaan rakennuksesta poispäin?
  • Onko piha-alueen sadevesijärjestelmä riittävä? Onko ritiläkannellisia hulevesikaivoja riittävästi ottaen huomioon piha-alueen koon? Onko kaivojen sakkapesät tyhjennetty milloin tai onko järjestelmää kuvattu, ja että se toimii oikein eikä ole esimerkiksi tukoksia?
  • Onko piha-alueelle mahdollista tehdä huleveden viivytyksiä esimerkiksi viheralueille? Pienikin painannerakenne voi mahdollistaa kymmenien kuutioiden vesimassat.
  • Johtuuko kiinteistölle hulevesiä myös ympäristöstä? Mikäli kiinteistön piha-alue on alueen alimmalla kohdalla, voi tulvimistilanteessa hulevesiä tulla yllättävän suurelta valuma-alueelta. Onko edellä mainitulle tehtävissä jotain esimerkiksi padotusrakenteilla tai hulevesien ohjauksilla?
  • Tarkista myös kiinteistön vakuutuksen kattavuus. Korvaako se tulvimisen aiheuttamat vahingot?
  • Yleensä tulvimistilanteet ovat varsin lyhytaikaisia ja pihoilla ei välttämättä ole paksuudeltaan kovin runsaasti vettä, jolloin matalatkin padotusrakenteet (esim. 20 – 30 cm) voivat estää mittavien vahinkojen synnyn.

Lisätietoja

Helenius Harri

Tekninen johtaja, kunnan työsuojelupäällikkö

Kunnan työsuojelupäällikkö

Ajankohtaista

Varsitiellä vesijohtovaurio kaivuutöiden yhteydessä 8.8.2024

PÄIVITYS klo 11.26: Vaurio vesijohtoputkessa on korjattu. Varsitien saneerauksen yhteydessä on kaivinkone aiheuttanut v…

Vesihuoltolaitos tiedottaa vesikatkosta 2.8.2024

KLO 8.20 VAURIO SAATU KORJATTUA! Vesikatko perjantaina 2.8.2024 Varsitien saneerauksen yhteydessä kaivinkone aiheuttanut…

Sotkamon kunnan tie- ja katuhankkeet: Elinvoimaa ja viihtyisyyttä tukevia investointeja kesälle 2024

Kunnan infrastruktuurin kehittäminen on olennainen osa elinvoimaisen ja turvallisen ympäristön rakentamista muun muassa ku…

Vesihuoltolaitos tiedottaa

HOX! 10.4.2024 Vesijohtovuoto korjattu, vesijohtokaivannon täyttötyöt tehdään loppuun 11.4 mennessä. Läpikulku estynyt. …